Het kwam al naar voren in mijn beroepskeuzetest; Banketbakker en Ergotherapeut. Hoewel ik voor de laatste heb gekozen als carrière, bakte ik, lang voor Heel Holland Bakt, een succes werd, met regelmaat het een en ander. Geen prachtige, hoogstaande culinaire patisserie creaties maar gewoon een goed zandkoekje, kokos- of boterkoek. Naast mijn gezin thuis waren mijn collega’s en werkplek altijd een dankbaar afzetgebied.
Het bakken van koek gebruik ik in mijn coaching als metafoor.
Welke ingrediënten heb je? Hoeveel ingrediënten heb je? Wat mist er (wellicht) nog? Hoe ga je daaraan komen? Kan het ook zonder dat ingrediënt? Wat heb je nodig naast de ingrediënten? Welke benodigdheden? Heb je deze benodigdheden voor handen? Heb je een passend recept gekozen als je kijkt naar de voor handen zijnde ingrediënten en overige benodigdheden? Wat is jouw aanpak, werkwijze? Zou je liever een ander recept uitproberen? Een andere aanpak? Wellicht in een andere omgeving? Wanneer is het resultaat (jouw persoonlijk recept) een succes?
Tijdens de coaching sessies gaan we dit samen verkennen. De uitgangspunten die voor mij bij het bakken horen pas ik toe in mijn coaching:
- Alles met liefde (= aandacht) bereid is lekker.
- Eerst een goed basisrecept en daarna (eventueel) variëren.
- Liever een klein stukje van iets goeds en lekkers, dan een groot stuk omdat het nou eenmaal wordt aangeboden.
- Koek staat voor energie. Energie die je krijgt van, en ook de energie die het je kost om aan de slag te gaan.
- Bakken is doen, keuzes maken en in beweging komen.
Visie
Mijn overtuiging is dat iedereen kwaliteiten, laten we ze ingrediënten noemen, bezit, waarmee er iets lekkers te bakken valt. Het is zaak om deze ingrediënten te inventariseren, de benodigdheden te verzamelen en aan de bak te gaan. Zo ontstaat jouw persoonlijke recept.
Tijdens coaching door mij komen we samen, tot allerlei inzichten. Samen bakken we er iets van!
Gecoacht worden door mij, dat is andere koek.
Werkwijze
Starten doe ik met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wanneer je vervolgens het idee hebt met me in zee te willen gaan maken we afspraken over hoe een coaching traject eruit gaat zien.
Kosten
De coaching gaat op basis van offerte. Er is wellicht mogelijkheid de coaching (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Hieronder staan mogelijkheden voor (gedeeltelijke) vergoeding toegelicht.
Via de Werkgever
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. Dit kan mogelijk aangewend worden als coaching budget.
Via de Belasting
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken.
Voor zelfstandig ondernemers zijn de kosten voor coaching aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.
Via de Zorgverzekeraar
Mijn activiteiten zullen meestal niet (geheel) vergoed worden door de zorgverzekeraar aangezien het niet onder primaire ziektekosten valt. Coaching wordt onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen vaak wel vergoed. Het advies is om zelf de mogelijkheden voor vergoeding van coaching na te gaan bij de zorgverzekeraar.
Via Letselschade en Overig
Bij de groep mensen die door een val, ongeluk, aanrijding o.i.d. in een letselschade procedure zitten is er soms vergoeding vanuit deze letselschade zaak mogelijk. Dit is over het algemeen vaak de groep mensen met onzichtbare klachten. Diagnoses als; postcommotioneel syndroom, licht traumatisch hersenletsel, etc.